سیستم های آلومینیومی ترمال بریک – مقاومت و سختی فلز آلومینیوم سبب گشته تا این فلز به عنوان مادۀ اولیۀ مناسب برای در و پنجره و نمای ساختمان مورد استفاده قرار گیرد. آلومینیوم فلزی فوقالعاده مقاوم در برابر نور و اثرات سوء آب و هوایی بوده که بدون نیاز به تعمیر و با نگهداری بسیار اندک، برای سالها استفاده قابل اعتماد است. در ادامه این مقاله با رنگین پروفیل کویر به بررسی خواص پلی آمید و مزایای استفاده از سیستم های ترمال بریک و مزایای کلی آلومینیوم میپردازیم.
ضریب انتقال حرارت آلومینیوم
آلومینیوم علاوه بر تمام مزایای خود، ضریب انتقال حرارتی بالایی دارد. این عامل باعث هدر رفتن انرژی در سیستم های آلومینیومی میشود. یکی از پارامترهای مورد ارزیابی در فلزات ضریب انتقال حرارت است که با لاندا نشان داده میشود و واحد آن وات بر متر مربع درجۀ کلوین میباشد. آلومینیوم جزو فلزات رساناست و ضریب انتقال حرارت برای آلیاژ ۶۰۶۳ آلومینیوم برابر با ۲۰۳ (W/mk) است. از این رو آلومینیوم نرمال انتقال انرژی بسیار زیادی دارد. با این وجود در سیستم های ترمال بریک این نقیصه برطرف گشته است.
اشکال مختلف پروفیل های آلومینیومی
پروفیل های آلومینیومی به دو شکل در بازار وجود دارند، یکی ساده و دیگری ترمال بریک. سیستم های آلومینیوم ترمال بریک با کنترل و کاهش انتقال حرارت، تأثیر بسزایی در بهبود و افزایش سطح بهرهوری انرژی دارند. انرژی گرمایی از چند طریق انتقال مییابد. سادهترین نوع این هدایت حرارتی، رسانایی از طریق جامداتی هادی است که به یکدیگر متصل میگردند.
پروفیل های ترمال بریک، توسط مادهای عایق و نارسانا از یکدیگر جدا شده و جدارۀ داخل و خارج سیستم با روشهایی خاص توسط همین ماده به یکدیگر دوخت میگردند. این ویژگی همان «شکست حرارتی» سیستم ترمال بریک شمرده میشود. لازم به ذکر است که علت استفاده از اصطلاح ترمال بریک بهخاطر بروز پدیدۀ شکست حرارتی بین دو مقطع میباشد.
شکست یا عایق حرارتی
شکست یا عایق حرارتی، مادهای غیرفلزی و ترکیبی از مواد نارسانا یا موادی با قابلیت رسانایی بسیار اندک است که بخش داخلی پروفیل آلومینیوم را از بخش خارجی آن جدا میسازد. این روشی برای ممانعت از تبادل حرارت و انرژی فضای داخل و خارج فریم است و عملکرد حرارتی سیستم های آلومینیوم را بسیار ارتقا و بهبود بخشیده و هدررفت انرژی در ساختمان را به مراتب کاهش میدهد.
میتوان گفت برای جلوگیری از انتقال انرژی بایستی یک عایق در میان راه قرار گیرد. این عایق یک تیغه پلی آمید است که این وظیفه را بر عهده میگیرد. در سیستم های ترمال بریک از دو پروفیل آلومینیوم که با تیغه پلی آمید به یکدیگر وصل هستند، استفاده میکنند. این ماده پلی آمید باعث جلوگیری از انتقال حرارت بین دو مقطع آلومینیومی میشود و نقش عایق را بر عهده دارد. همان طور که گفته شد سادهترین نوع انتقال انرژی گرمایی، رسانایی از طریق جامداتی هادی است که به یکدیگر متصل میشوند. در سیستم های ترمال بریک پروفیل آلومینیومی دوجداره محسوب میشوند. به همین خاطر در این روش انتقال حرارت در پروفیل وجود ندارد. این روش در نهایت باعث عدم انتقال حرارت در پروفیل میشود. نکتۀ قابل توجه این است که اتلاف انرژی در سیستم های دوجداره آلومینیوم ترمال بریک از سیستم های آلومینیومی نرمال بسیار کمتر میباشد.
عملکرد عایق حرارتی بالای سیستم ترمال بریک سبب گشته که این نوع از سیستم ها گزینهای مناسب برای ساختمانهای تجاری و مسکونی به حساب آیند که در پی یافتن روشهایی ایدهآل جهت کنترل و بهبود عملکرد حرارتی و کاهش اتلاف انرژی ساختمان هستند.
خواص پلی آمید
پلی آمید خواص مکانیکی خود را در حرارتهای بالا و در برابر مواد شیمیایی و آب و اشعۀ یو وی حفظ میکند. بالا بودن استحکام و طول عمر بالا از دیگر مزایای تیغه های پلی آمید است. تیغه پلی آمید مانع انتقال حرارت از یک سطح به سطح دیگر میشود. در واقع اطلاق عنوان ترمال بریک به این سیستم بهدلیل ایجاد شکست حرارتی و ممانعت از انتقال حرارت است. استفاده از پروفیل ترمال بریک، جلوگیری از انتقال سرما و گرما از جدار خارجی به جدار داخلی و بالعکس را به دنبال دارد.
در هنگام ساخت سیستم های ترمال بریک دوخت پلی آمید بسیار مهم است. دوخت پلی آمید باید به صورت کاملاً صحیح و توسط دستگاههای مخصوص انجام گیرد که در غیر این صورت امکان دارد در بعضی از نقاط اتصال تیغهها با پروفیل آلومینیوم کاملاً قطع شود. این موضوع باعث کاهش مقاومت رسانایی آلومینیوم میگردد. همچنین یکی دیگر از مواردی که در ساخت سیستم های ترمال بریک اهمیت بسیار زیادی دارد، مقاومت مکانیکی لنگه در برابر باز و بسته شدن است.

سیستم های آلومینیومی ترمال بریک
خطرات استفاده از تیغههای pvc به جای پلی آمید
تیغههای pvc قیمت بسیار ارزانتری نسبت به تیغه پلی آمید دارند و از لحاظ ظاهری هم به تیغه پلی آمید شبیه هستند. اما این سیستم تیغه ها دو مشکل عمده دارند. اولاً اینکه تحمل دمایی در بهترین حالت ۱۸۰ درجۀ سانتی گراد است که امکان انتقال این سیستم را به کورهها میسر نمیسازد. چراکه به احتمال زیاد در کوره ذوب خواهند شد. مشکل دوم این تیغه ها دفرمه شدن یا ترک برداشتن آنها با نوسانات حرارتی است. با توجه به اینکه دمای بین داخل و خارج خانه دارای نوسان است (در شرایط کویری این نوسان حتی در طول یک روز هم بسیار بالاست) این تیغه ها به احتمال زیاد دفرمه خواهند شد یا ترک خواهند برداشت. بنابراین احتمال از بین رفتن اتصال و جدا شدن مقاطع پروفیل از یکدیگر وجود دارد. با توجه به اینکه وزن بازشو و شیشه به ازای هر متر مربع بیش از ۳۰ کیلو در هر متر مربع است، در صورت افتادن بازشو، این حادثه کمخطر نخواهد بود.
مزایای استفاده از سیستم های آلومینیومی ترمال بریک – رنگین پروفیل کویر
- مقاومت بالا در برابر ضربه، مواد شیمیایی و اشعۀ فرابنفش نور خورشید
- قطع ارتباط پروفیل آلومینیومی داخلی از سطح بیرونی
- نیاز بسیار کم به تعمیر و نگهداری
- عایق رطوبتی و عایق حرارتی
- کاهش میزان انتقال سر و صدای بیرون ساختمان به داخل
- عدم اشتعال در حین آتش سوزی
- مقاومت بالا در برابر فشار در عین سبکی بالای سیستم
- ایمنی بالا در برابر زلزله
- تنوع زیاد در فرم و انواع بازشو
- تنوع در رنگ و امکان متفاوت شدن رنگ پروفیل داخلی ساختمان با رنگ پروفیل سطح بیرونی
- ظاهر شیک و مدرن، زیبایی و ظرافت
- کاهش اتلاف انرژی
- سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت
- جلوگیری از ورود هوای آلوده و ذرات معلق در هوا به داخل ساختمان
- ایمنی بالا در برابر سرقت به علت وجود دو مقطع آلومینیومی
- علاوه بر داشتن تمام قابلیتهای سیستم های UPVC، نکات منفی این نوع سیستمها را ندارد.
- قابلیت اجرا انواع شیشههای دوجداره، سه جداره و…

سیستم های آلومینیومی ترمال بریک