آلومینیوم در مرکز آثار معماری
اپل پارک، کالیفرنیا
مقر اصلی شرکت اپل در منطقۀ سرسبز کوپرتینو در کالیفرنیای آمریکا ساخته شده است. از این دفتر مرکزی حلقهای که شبیه به سفینهای عظیمالجثه طراحی شده است، در سال 2017 رونمایی شد. نمای خیرهکنندۀ این اثر با پانلهای شیشهای منحنی از کف تا سقف ساخته شده است. آلومینیوم بهکاررفته در این ساختمان بهطور یکپارچه ساختمان را با محیط اطرافش ادغام میکند. مناظر سرتاسری این مرکز نفوذ نور طبیعی را به حداکثر میرساند. قاب براق و مینیمالیستی بهکار رفته طراحی این بنا تصویری از یک شرکت فناوری نوآورانه را بهخوبی منعکس میکند. این اثر برجسته با همکاری نورمن فاستر، معمار برجستۀ بریتانیایی، طراحی شد.
تصویر 1- نمایی از مقر اصلی اپل
مرکز کنفرانس بینالمللی دالیان، چین:
این سازۀ چشمگیر با روکش آلومینیومی شبیه یک موجود دریایی که از آب بیرون میآید. فرم مجسمهای این سازه از طریق استفاده از پنلهای آلومینیومی بهدست آمده و ظاهری پویا و سیال به آن داده است. خواص انعکاسی این روکش آلومینیومی به این ساختمان اجازه میدهد تا ظاهر خود را در طول روز تغییر داده و بر جذابیت آن بسیار افزوده است.
تصویر 2- ساختمان آلومینیومی مرکز کنفرانس بینالمللی دالیان
غرفۀ ملی چین، نمایشگاه شانگهای 2010
غرفۀ ملی چین در اکسپوی جهانی 2010 شانگهای، از طرحهایی بود که توجه بسیاری را برانگیخت. این اثر که توسط آتلیۀ Feichang Jianzhu طراحی شده بود، از یک ساختار آلومینیومی سبکوزن تشکیل شده بود. این سازه با تأثیرگرفتن از سبک سنتی چینی و عناصر فرهنگی ساخته شد. این چارچوب عظیم و پیچیده با نوعی پلیمر خاص پوشانده شده است. ازاینرو فضایی پویا و با بهرهوری بالای انرژی ساخته شده که با واردشدن نور طبیعی آن را به محیط اطراف منعکس میکند. این پروژه نمونهای از پتانسیل آلومینیوم برای معماری پایدار و خیرهکننده است.
تصویر 3- ساختار آلومینیومی غرفۀ ملی چی در اکسپوی 2010
برج خلیفه، دبی
برج خلیفۀ امارات متحدۀ عربی بهعنوان بلندترین سازۀ جهان از یک سیستم پیچدۀ کرتینوال با آلومینیوم و پانلهای فولادی ضدزنگ ساخته شده است. این سیستم مستحکم، ایمنی ساختار بلند و مرتفع این آسمانخراش را فراهم میکند. همچنین استفاده از سازۀ آلومینیومی کرتینوال به تنظیم آبوهوا در محیط کویری نیز کمک میکند. در واقع استفادۀ نوآورانه از آلومینیوم در این ساختمان، طراحی و ساخت آن را امکانپذیر کرد. طراحی این برج توسط شرکت آمریکایی اسکیدمور، اوینگز، مریل (SOM) و با همکاری معمار شناختهشدۀ آمریکایی، ادرین اسمیت، با الهام از معماری اسلامی، طبیعت صحرا و گل هایمنوکالیس صورت گرفت.
تصویر 4- گل هایمنوکالیس که از آن در طراحی کانسپت برج خلیفۀ دبی استفاده شده است.
مرکز تجارت جهانی یک، نیویورک
سازۀ فولادی مرکز تجارت جهانی یک، هفتمین برج بلند دنیا و از نمادهای شهر نیویوک است که در سال 2014 افتتاح شد. طراحی و معماری این آسمانخراش توسط دنیل لیکسبند انجام شد. او ارتفاع این برج را برابر عدد سالی که اعلامیۀ استقلال ایالات متحدۀ آمریکا امضا شد، یعنی 1776 پا، انتخاب کرد. منارۀ این آسمانخراش با صفحات آلومینیومی مثلثیِ بازتابدهندۀ نور پوشش داده شد. سطوح انعکاسی این سازه یک ارتباط پویا بین آن و مناظر شهری اطراف ایجاد کرده است. این ساختمان تطبیقپذیری آلومینیوم را در ایجاد عناصر نمادین و کاربردی نشان میدهد.
تصویر 5- تصویری از نمای آلومینیومی مرکز تجارت جهانی یک
پروژههای خیرهکنندۀ آلومینیومی در سراسر جهان
مرکز پمپیدو، پاریس
رنزو پیانو و ریچارد راجرز، دو معمار برجسته و مشهور ایتالیایی، با طراحی و ساخت مرکز پمپیدو زیباییشناسی سنتی را با معماری مدرن به چالش کشیدند. ساخت این بنا که بهدستور ژرژ پمپیدو، رئیسجمهور سابق فرانسه، صورت گرفت، درحالحاضر موزۀ ملی هنرهای مدرت پاریس را در خود جای میدهد. نمایانساختن زیرساختها و درحال حرکتبودن این بنا، عناصر ویژۀ کانسپت آن بهشمار میروند که با سازۀ فولادی و آلومینیومی ساخته شده است. پنجرههای آلومینیومی گستردۀ این ساختمان مناظر وسیع و نور طبیعی زیادی برای آن تعبیه کرده است. استفادۀ خلاقانه از موادی مانند آلومینیوم روح صنعتی را زنده نگه داشته و در کنار طراحی فوقالعاده یک فضای فرهنگی خاصی را ایجاد کرده است.
تصویر 6- ساختمان مرکز پمپیدو
کریستال، لندن:
ساختمان اداری کریستال با طراحی پایدار و اصول مسئولیت زیستمحیطی توسط زیمنس ساخته شد. لایۀ پوششی سبک و شفاف از جنس آلومینیوم با ترکیب انواع مختف شیشه، کارایی این ساختمان را افزایش داده است. قاب آلومینیومی بهکاررفته در این ساختمان، امکان استفاده از پنجرههای عظیم را فراهم کرده و نور طبیعی دریافتی را به حداکثر میرساند. ساختمان کریستال با طراحی منحصربهفرد و مبتنی بر معماری سبز، گواهی بر قابلیت آلومینیوم در ایجاد ساختارهای پایدار بهشمار میرود.
تصویر 7- نمایی از سازۀ کریستال لندن با طراحی پایدار
بنیاد لوییویتون، پاریس:
شاهکار معمار بزرگ و برجستۀ جهان، فرانک گری، در سازۀ لوییویتون، قدرت تغییرپذیری آلومینیوم را بهنمایش میگذارد. این ساختمان دارای نمای پیچیده و منحنیشکل با پانلهای آلومینیومی است. سطح پوشیدۀ این ساختمان با پانلهای آلومینیومی سفارشی ساختهشده، فرم متفاوت و مواج این ساختمان را تشکیل دادهاند. سطح بازتابندۀ این سازه نمایشی خیرهکننده از نور و سایه ایجاد میکند و موقعیت این پروژه را بهعنوان نقطۀ عطفی در معماری معاصر تثبیت میکند.
تصویر 8- ساختمان بنیاد لوییویتون
استادیوم ملی پکن:
تلاش جمعی گروهی از شرکتهای معماری بزرگ منجر به ساخت استادیوم «لانۀ پرنده» در ژاپن شد. این استادیوم با ساختار فولادی مشبک، پیچیدهشده در لایهای پلیمری با یک چارچوب عظیم آلومینیومی ساخته شده است. طراحی خلاقانۀ این مکان انتقال نور طبیعی را فراهم میکند. مراسم افتتاحیه و اختتامیۀ المپیک 2008 پکن در اینجا برگزار شد که همچنان بزرگترین سازۀ فلزی جهان بهشمار میرود.
تصویر 9- استادیوم «لانۀ پرنده» در ژاپن
خانۀ رقصان، پراگ
خانۀ رقصان ازجمله شگفتیهای معماری مدرن است که در شهر پراگ، پایتخت کشور جمهوری چک قرار دارد. این ساختمان ساختارشکن توسط فرانک گری و ولادو میلونیچ طراحی شده که در آن بسیاری از هنجارهای معماری مرسوم به چالش کشیده شده است. نمای متمایز و متمایل ساختمان با بتن، شیشه و قابهای آلومینیومی بهشکل سفارشی پوشیده شده است. این قابهای آلومینیومی نقش مهمی در دستیابی به فرم ساختارشکنانه در این ساختمان دارند. خانۀ رقصان بهعنوان شاهدی بر پتانسیل آلومینیوم در پیشبرد مرزهای طراحی معماری مدرن است.
تصویر 10- نمایی از ساختمان خانۀ رقصان
آلومینیوم در معماری مدرن
ده پروژهای که در بالا مرور شد، تنها نگاهی اجمالی به دنیای وسیع و الهامبخش معماری آلومینیوم بود. ما در شرکت رنگین پروفیل کویر در مسیر نوآوری و پیشبرد و خلقهای مرزهای بدیع در صنعت در و پنجرۀ آلومینیوم گام برمیداریم. شرکت رنگین پروفیل کویر به ساخت و ارائۀ در و پنجرههای آلومینیومی با کیفیت بالا به مشتریان خود تعهد داشته تا علاوه بر خلق خانه و فضاهای زیبا، در مسیر داشتن آیندۀ پایدار نیز حرکت کند.